Психологічний орнамент вишиванки

Вишиванка це послання з минулого у вигляді символів в орнаментально динамічній формі, яке демонструє мікрокосмос людини у всесвіті.

У найбільш ранніх культурах, мікрокосмос відкривався через систему знакових повідомлень починаючи з наскельних малюнків, пізніше в одязі та інших продуктах діяльності.

Значення орнаментів, як архетипові знаки, адресовані міфологічній формі свідомості. Саме знаково-символічний культурний код реалізується через орнамент. Освоєння форми символів культури, як інтеріоризований* зміст, дозволяє здійснювати мета комунікації в процесі обміну та самоідентифікації всередині загально культурно-історичного надбання.

Мистецтво вишивки є результатом роботи образного мислення, продуктом обробки зорових, слухових й тактильно-кінестетичних відчуттів людською свідомістю. В процесі активації образного мисленні відбувається узагальнення, символічного уявлення про явища через самі явища або їх значущість. Прикладом подібної інтерпретації є схематизація зображення і використання цього виду діяльності як ритуалу в суспільно значущій практиці.

Вишиванка – це культурно-історичне полотно, наповнено символічними уявленнями наших пращурів щодо світу на різних етапах життєвого шляху та є неоціненною, різнобарвною спадщиною українського народу.
Інформує практичний психолог Центру – Анастасія Куріцина

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *