Всесвітній день добра

Інформує практичний психолог Центру – Анастасія Куріцина

Сьогодні ми можемо спостерігати тенденцію до зниження рівня моралі особистості та суспільства загалом, що суттєво впливає на психологічне здоров’я людей та добробут суспільства в цілому.

Добро — категорія етики, яка об’єднує все, що має позитивне моральне значення, та відповідає вимогам моральності, що служить відмежуванням морального від аморального, й протистоїть злу.

Джерелом добра, як і зла, є людина, й проявляється в усвідомленій діяльності та поведінці особистості. Існує думка, що моральний сенс життя людини визначається добром. У психологічному аспекті добро — це щось «хороше, приємне й корисне», а значить цінне, що робиться заради іншого, в конкретних умовах життя і діяльності. Прояв належного ставлення людини до інших, справи або навколишнього світу в цілому. Саме в бажанні робити добро й проявляється така якість як доброта.

Моральні закони закликають нас до корисних вчинків, та як правило мотивуються прагненням зробити добро іншим, в очікуванні на зовнішню або внутрішню винагороду, а отже ці вчинки на жаль ненаповнені «продуктивною любов’ю» та залишаються формальними обрядами.
Прояв доброти, мотивується виключно внутрішніми спонуканнями та наявністю любові в людині.

Отже, любов супроводжує добро, адже вчинки, які засновані на любові, характеризується тим, що, людина не тільки не порушує права інших і не шкодить їх добробуту, а характеризується бажанням й готовністю поділитися з ближнім теплом, милосердям, визнанням права на помилку, умінням пробачити й допомогти «людині що оступилась», прагненням зробити для кожної людини щось «приємне і корисне».
Сприяйте щастю та добробуту людей, що вас оточують.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *