Новини Міністерства освіти і науки

Актуальні новини про перелік найважливіших науково-технічних розробок на 2020-2021 роки, експедицію українських науковиць до Південного океану.  Тож починаємо!
ЗАТВЕРДЖЕНО ПЕРЕЛІК НАЙВАЖЛИВІШИХ
НАУКОВО-ТЕХНІЧНИХ РОЗРОБОК НА 2020-2021 РОКИ.
Уряд затвердив перелік найважливіших науково-технічних розробок у межах виконання державного замовлення у 2020-2021 роках.  До переліку включено 19 нових науково-технічних розробок за пріоритетними напрямами:

  • інформаційні та комунікаційні технології – 3; 
  • енергетика та енергоефективність – 3;
  • раціональне природокористування – 5; 
  • науки про життя, нові технології профілактики та лікування найпоширеніших захворювань – 4; 
  • нові речовини і матеріали – 4.

Завершення цих робіт заплановано у грудні 2021 року. Прогнозований розмір фінансування становить 29 млн 46 тис. грн.
ДОСЛІДНИЦІ‌ ‌НАНЦ‌ ‌ВИРУШИЛИ‌ ЗБИРАТИ‌ ‌НОВІ‌ ‌ДАНІ‌ ‌ПРО‌ ‌ПІВДЕННИЙ‌ ‌ОКЕАН 8 грудня 2020 року почалася експедиція українських науковиць, які близько трьох місяців досліджуватимуть Південний океан. З порту Кейптауна (ПАР) до берегів Антарктиди вирушили Каріна Вишнякова та Юлія Іванчикова, які представляють Національний антарктичний науковий центр та Український науково-дослідницький центр екології моря. Вчені працюватимуть на українському траулері «Море Содружества», що вестиме промисел антарктичного крилю.

Це буде вже третій сезон роботи унікального, єдиного в усій Антарктиці програмно-апаратного комплексу «Ферібокс», за допомогою якого одночасно вимірюються 14 фізичних, хімічних та біологічних характеристик морського середовища. Саме за показами «Ферібоксу» морські біологині визначатимуть точки відбору зразків. Експедиція триватиме до березня 2021 року.
ПРЕСТИЖНУ МІЖНАРОДНУ СТИПЕНДІЮ ВІД SCAR
ЗНОВУ ОТРИМАЛА УКРАЇНСЬКА НАУКОВИЦЯ.
Уже другий рік поспіль вчені Національного антарктичного наукового центру отримують престижну міжнародну стипендію Наукового комітету з антарктичних досліджень – SCAR.  В умовах великої конкуренції цього року однією з 4 стипендіаток стала дослідниця відділу біології та екології НАНЦ Євгенія Прекрасна. Стипендія забезпечить їй можливість проводити в фінському Університеті Оул лабораторні дослідження антарктичних бактерій, відібраних під час експедиції на станцію «Академік Вернадський». Торік же стипендіатом SCAR стала вчена НАНЦ Марія Павловська з проєктом щодо вивчення взаємодії бактерій та фітопланктону Південного океану під час весняних «цвітінь».  Докладніше – ось тут.  Для довідки: Науковий комітет з антарктичних досліджень (SCAR) – провідна міжнародна організація, яка визначає напрями досліджень у Антарктиді та координує міжнародну співпрацю дослідників на крижаному континенті. Щороку SCAR присуджує кілька (не більш як 5) стипендій для молодих вчених, які займаються найбільш актуальними та важливими дослідженнями на світовому рівні, та потребують ресурсів, яких немає в їхній країні, але які можна отримати у міжнародній колаборації.
ДОЛУЧАЙТЕСЬ ДО ГРОМАДСЬКОГО ОБГОВОРЕННЯ Громадське обговорення законопроєкту «Про внесення змін до Закону України “Про наукову і науково-технічну експертизу”». Зміни покликані оновити систему наукової та науково-технічної експертизи, що сприятиме підвищенню якості організації та проведення експертної діяльності, можливості залучення іноземних експертів та встановлення гнучких умов оплати праці експертів. Зауваження та пропозиції до законопроєкту приймаються до 25 грудня на k_zuieva@mon.gov.ua. Докладніше – за посиланням.
Обговорення щодо участі українських вчених та дослідників у реалізації Європейського зеленого курсу (ЄЗК).  Зауваження та пропозиції за напрямом «Дослідження, інновації, підвищення рівня знань і навичок» просимо надсилати до 13 грудня за адресою:

  • Міністерство освіти і науки України, директорат науки та інновацій, експертна  група з питань інтеграції до Європейського дослідницького простору, 01601, бульвар Тараса Шевченка, 16, к. 112-а, 
  • е-mail: kharina@mon.gov.ua, olena.kharina@gmail.com.

За інформарцією
команди Міністерства освіти і науки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *