Як зберегти психічне здоров’я в умовах соціальної ізоляції

Як зберегти психічне здоров’я в умовах соціальної ізоляції

Інформацію підготувала Вікторія Козачишина, методист Центру за матеріалами,  психологині  у  галузі  розвитку  емоційного  інтелекту, корекції невротичних розладів Черниш  Олена  Степанівни

Запропонований матеріал познайомить учасників з взаємозв’язком емоцій та фізичного здоров’я, а саме «Як страх провокує хвороби» і «Що робити, якщо хвороба Вас знайшла?» та практичними підходами збереження психічного здоров’я в умовах соціальної ізоляції під час карантину:

  • вправи для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку
  • вправи для підлітків і дорослих

 Як страх провокує хвороби

Чи знаєте Ви, що страхи, тривожність, панічні настрої напряму пов’язані з хворобами, які призводять до проблем з дихальною системою.

Пропонуємо розглянути цей дивний взаємозв’язок. Представлена інформація дасть Вам розуміння того, як вберегти себе від зараження вірусними будь-якої природи.

Якщо ми з розумінням поставимося до свого організму, він нас обов’язково підтримає.

З усіх сторін нас сьогодні атакує деструктивна інформація: кругом вірус-ворог, все погано. Ми це чуємо, бачимо, обговорюємо. Звісно, негативні інформаційні вливання призводять до негативних думок, настроїв, що, в свою чергу, погіршує самопочуття і знижує опір організму.

Найгірше, що влада могла зробити для людей в даній ситуації – залякувати нас. А варто було б просто пояснити фізіологічні механізми.

Що ж відбувається з нами, коли ми боїмося?

Отримуючи інформацію про те, що кругом агресивний ворог, наш мозок дає команду: приготуватися до атаки й захисту!

Мозок знає, що ворог в повітрі. Отже, з кожним вдихом ми можемо його впустити всередину себе. Ми здійснюємо щохвилини 16 – 30 вдихів. Напруга ще та! І кожен вдих є ризикованим.

Коли ми відчуваємо страх, в кров виділяються гормональні сполуки, які блокують больові відчуття, адже потрібно рятуватися. Мозок знає, що повітря шкідливе, що я намагаюся несвідомо менше його вдихати і дає команду: «Розширити бронх!».

Бронхи з середини вистелені слизовою оболонкою. Під час розширення на ній виникають мікроерозії, Це механізм, який забезпечує наше виживання.

Проходить якийсь час, нічого поганого не відбувається і організм повідомляє: «Ворога нема».

А вже коли ми заспокоюємося, мозок дає сигнал бронхам: «Звузити бронх!» Як? Потрібно відновити епітелій слизової бронха.

Як це відбувається? В місце, де виникла ерозія, закачується інфільтрат і виникає набряк на слизовій бронха. Там починається запальний процес, який завжди супроводжується підвищенням температури тіла, щоб обмежити патологічну дію вірусу. До враженої ділянки організм спрямовує свою вірну армію: фактори захисту – лейкоцити, мікрофаги, будівельний матеріал для відновлення епітелію.

В цей час у людини виникає страх: «Ворог проникнув в середину. Він у мені!» І мозок дає команду гормональній системі викинути в кров величезну кількість гормонів – адреналіну, норадреналіну. А це, в свою чергу, блокує роботу нирок.

У людини зменшується кількість добової сечі. Рідина в організмі затримується, набряк збільшується і починає закривати просвіт бронха. Виникає задуха.

Якщо нема страху у людини, все переноситься легко: два – три дні полежали й одужали.

Далі ми розглянемо, як легко, орієнтуючись на природні фізіологічні механізми, вийти з хвороби, якщо все таки зараження вірусом відбулося.

 Що робити, якщо хвороба Вас знайшла?

При появі перших симптомів вкладайтеся в ліжко. Мінімізувавши навантаження на м’язи, Ви дасте організму можливість легко справитися з хворобою.

Ускладнення можливі, якщо людина зберігає звичну активність: продовжує ходити на роботу, в магазин, прати, пилососити.

Підвищення температури тіла при потраплянні вірусу в організм – абсолютно нормальна реакція. До 39°С не варто вживати жарознижуючі засоби. В цей час в організмі відбуваються надважливі процеси, які сприяють Вашому одужанню.

При температурі тіла 38 – 39°С включається система захисту, активно виділяються лізоцин, імуноглобуліни. Вони піклуються про те, щоб вірусами не були вражені здорові клітини.

Все що Вам потрібно – м’яка зручна постіль, питна вода – 50-100 мл щогодини і законний сон.

Для чого потрібна водичка? Це транспорт для воїнів імунної системи і доставщик будівельного матеріалу для народження нових здорових клітин. Крім того, під дією будь-якої інфекції відбувається згущення крові, що збільшує навантаження на серце.

Корисно пити потогонні чаї – калинку-малинку. Адже нирки не працюють, а забруднені рідини з організму потрібно виводити. Рідину організм виводитиме через шкіру і дихальну систему, що, в свою чергу, сприятиме зменшенню набряку бронху і поступовому послабленню запального процесу.

В жодному разі не приймайте сечогінні препарати в цей період, адже нирка закрита!

Якщо температура 40 – 41°С, однозначно її потрібно знижувати. В жодному разі не до норми! Достатньо збити температуру до 38 – 39°С. Інакше захисні процеси в організмі зупиняться.

Різняться думки з приводу обмежень у харчуванні під час хвороби, аж до повної відмови від вживання їжі. Як бути? Якщо є апетит – їжте.

Які перші сигнали одужання?

Починають працювати нирки – збільшується кількість сечі. Отже, набряк в місцях запалення зменшується і починає спадати температура.

Важливо! В цей період необхідно дотримуватися постільного режиму. Почнете збільшувати фізичне навантаження – збільшуватиметься набряк і погіршуватиметься стан.

Бережіть себе і своїх близьких

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *