Всеукраїнський день Психолога

Інтерпретація Ольги Гунько, методиста Центру.

Всеукраїнський день психолога традиційно відзначається 23 квітня.

Психологія як наука розкриває знання самої людини про себе, розуміння властивостей і механізмів її поведінки, законів її психічної діяльності, фактів і умов її розвитку 

Правда, в наш час здивувати людину чим-небудь не так вже й легко. Адже наше сьогодення наповнене вражаючими дивовижними відкриттями і звершеннями в соціальній, науковій, політичній та економічній сферах. І все таки, найзагадковіші, далеко ще не вивчені до кінця, таємниці знаходяться в самій людині і, особливо, в її психічній діяльності. 

Вдумайтесь, наскільки вражаючі внутрішні сили та потенціал людини, якій вдалося відкрити і обґрунтувати різноманітні закономірності людського буття, закономірності загадкового всесвіту. Мабуть, найбільш загадковим і надалі залишається мозок людини – маленька крихітка, в порівнянні з всесвітом, яка вміщує в собі весь цей всесвіт із усіма його чудесами, законами, властивостями і силами. Ось, чому ми кажемо, що зі всіх чудес, які нам відомі це сама Людина. Тому заклик “пізнай самого себе”, який був звернений до людей ще древньогрецьким філософом Сократом, залишається одним з найактуальніших і для людей ХХІ століття.

“Психологія” вживається в повсякденному, життєвому розумінні. 

Психологом називають людину, яка завдяки життєвому досвіду може багато відчути, побачити, зрозуміти і навіть передбачити в інших людях. 

За останнє сторіччя психологія пройшла дуже стрімкий шлях розвитку. Вона була офіційно визнана як наука тільки в 1879 році. Але за минулий час психологи всього світу змогли накопичити величезний досвід про суть людини, про її стани та почуття, про самопізнання та соціальні ролі. 

Сьогодні в Україні найбільшу кількісну частку складають практичні психологи закладів освіти, оскільки вирішення психологічних проблем дітей, учнів, студентів вважається базовим у процесі їхнього особистісного становлення. 

Практичний психолог закладу освіти, в першу чергу,  це людина, що розмовляє з дітьми однією мовою, це  фахівець, здатний навчити мови дітей батьків. Дитячий психолог спеціалізується на особливостях дитячої психіки, емоційному та психологічному розвитку дитини, орієнтується в причинах, що викликають певні реакції дитини на цілком зрозумілі для дорослих явища.

Звертаються до психолога з різних причин пов’язаних  з віковими особливостями розвитку дітей, вихованням,  з розв’язання проблем між батьками і дітьми, проблемами, що виникли в дитячому колективі тощо.

Мета роботи практичного психолога закладу освіти – налагодити довірливі взаємини і викликати симпатію дітей, правильно діагностувати проблему і підібрати відповідну техніку для її вирішення, допомогти впоратися з труднощами, відчути радість життя і гармонію, допомогти батькам створити  умови для психологічного  та емоційного комфорту дітей, в яких дитина може розвиватися з урахуванням неповторних, унікальних сторін власної особистості.

Головним завданням діяльності практичного психолога у школі є забезпечення гармонійного процесу психічного розвитку дитини, тому психологічна робота організована, насамперед, відповідно до пізнавальних інтересів та уподобань самого учня.

Психолог працює для людей. Але психологи не всесильні! Вони люди, такі самі, як і решта. Тому психолог, на жаль, не може вирішити всіх проблем дитини або того, хто звернувся по допомогу. І питання не в тому, що бракує знань чи досвіду. Багато залежить і від самої людини. Якщо вона готова змінювати щось у собі на краще, якщо докладатиме максимум зусиль для досягнення бажаної мети – тоді й консультація чи психологічна допомога будуть ефективними. Багато залежить також від середовища, в якому живе дитина. Адже будь-яка психологічна бесіда, тренінг, корекційне заняття буде марним, якщо дитина прийде додому, а там усе навпаки.

Психолог вносить в нашу буденність добро, позитивні емоції та позитивне мислення, любов, проявляє турботливість та толерантність –

все те, чого ми маємо у них навчатися.

Всеукраїнський день психолога – це привід сказати «ДЯКУЮ» людям, які розділяють чужі труднощі та проблеми, сум та радощі, а також допомагають іншим зрозуміти себе та своє покликання в цьому житті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *