Тенденції розвитку психологічної служби системи освіти у Вінницькій області представлено на колегії Департаменту освіти і науки

24 червня 2020 р. відбулась колегія Департаменту освіти і наки облдержадміністрації, на якому Тетяна Каменщук представила питання щодо тенденцій розвитку психологічної служби системи освіти у Вінницькій області.

Актуальним на сьогодні є визначення шляхів і методів оновлення психологічної служби системи освіти як у методичному, так і в організаційному аспектах з метою підвищення ефективності її функціонування і приведення у відповідність до нових вимог суспільства і реформи освіти.

Особливо складні обставини склалися навколо методичної ланки районів, міст, ОТГ та їхніх, донедавна налагоджених, робочих взаємин з практичними психологами та соціальними педагогами закладів освіти. На сьогодні значно зменшилась кількість методистів з психологічної служби районів, міст, ОТГ, які завдяки багаторічному досвіду роботи та співпраці з Навчально-методичним центром психологічної служби системи освіти Вінницької області, організовували діяльність практичних психологів та соціальних педагогів на місцях та були першими порадниками для молодих фахівців, зокрема у сільській місцевості.

В зв’язку з цим фактом збільшилося навантаження на працівників обласного Центру, адже доводиться консультувати кожного фахівця, їх в області 872 особи. Тому з січня ц.р. запроваджено on-line консультування через сайт НМЦПССО для всіх учасників освітнього процесу. Більше двох років практикуються системні просвітницько-профілактичні заходи з нагальних проблем учасників освітньої сфери.

На період карантину (березень-червень 2020 р.)  фокус методичного супроводу зміщено на активне інформаційне наповнення сайту НМЦПССО різноманітними актуальними тематиками для спрямування фахівців щодо особливостей організації професійної діяльності в дистанційному режимі.

Завдяки створеним працівниками НМЦПССО Вінницької області електронним формам для річної звітності фахівців психологічної служби, що передбачало заповнення цієї форми в on-line режимі, було оновлено єдину базу контактів та забезпечено комунікацію з кожним фахівцем в спільному інформаційному просторі, а також створено on-line карту забезпеченості закладів освіти області працівниками психологічної служби (квітень-червень 2020 р.).

Між НМЦПССО Вінницької області та КВНЗ «Вінницька академія неперервної освіти» підписано угоду про співпрацю, в якій обласний центр психології визначено стейкхолдером для спрямування на роботу випускників факультету «Психологія». Також укладено угоду про співпрацю з Інклюзивним ресурсним центром Якушинецької ОТГ (червень 2020 р.).

Питання забезпечення психологічної складової освітнього середовища є вкрай важливим, адже ми живемо в інформаційному потоці, який зараз переповнений негативними новинами і прогнозами, при цьому маємо критично оцінювати ситуацію не вдаючись до паніки самі і навчати цьому інших.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *