Креативне виховання. Поради батькам дітей дошкільного віку

Інформує практичний психолог Центру – Анастасія Куріцина

Час від часу у більшосты сімей виникають напружені ситуації, які як правило закінчуються підвищеним тоном батьків та слізьми дітей. Більшість ситуацій можна вирішити спокійно та непомітно, головне застосувати креатив та гумор.

Пропонуємо 8 лайфхаків для батьків, які можуть стати в пригоді:

№1. Даний лайфхак підійде для багатодітної сім’ї. Розділіть між дітьми дні тижня порівну. У разі виникнення суперечки — хто першим гойдається на гойдалках тощо, запитайте: «Чий сьогодні день?». Саме у свій день дитина має право зробити це першим. Відповідно це допоможе уникнути багатьох сварок!

№2. У випадку коли ваша дитина скаржиться на щось, запитаєте:
– Ти хочеш, щоб я допоміг розв’язати проблему, дав пораду або вислухав тебе?
Ви будете здивовані, але частіше за все дитині просто важливо поділитися з вами й бути вислуханим.

№3. Якщо вам потрібно зайняти дитину на декілька хвилин, запропонуйте їй з’ясувати, яка з її ніг бігає швидше :))

№4. Якщо ви хочете, щоб ваша дитина прочитала книгу, главу тощо, скажіть їй, щоб вона не чіпала цю книгу тощо, тому що їй це читати не можна. Заборони батьків так манять дітей:))

№5. Якщо дитина вередує або у неї істерика — спробуйте говорити незрозумілі їй слова, наприклад: амбулаторний, прагматичний, сейсмічний, кронштейн, парабола, генезис, онтогенез, абстракція, перпендикуляр, глінтвейн, харизма, індукція, крамольне, емпіричний. Подивіться на реакцію))

№6. Якщо дитина не хоче вставати зранку, запропонуйте їй розіграти когось одного з батьків. Прокинутися, одягнутися і лягти назад під ковдру, прикинувшись сплячим. А коли другий з батьків прийде його будити — хай вискочить з-під ковдри й здивує тата (маму). Дітям подобається розігрувати своїх батьків 🙂

№7. Якщо дитина не любить овочі, на прикладі броколі, запропонуйте їй уявити себе динозавром, який із задоволенням поглинає маленькі дерева 🙂

№8. Вас також може виручити фраза: «Б’ємось об заклад, що ти не вмієш … прибирати іграшки, вішати речі на вішак, чистити зуби, мити руки з милом?» тощо. Як правило, діти з ентузіазмом починають демонструвати їх уміння.

Отже, будь-яку ситуацію можна вирішити конструктивно та продуктивно головне знайти правильний підхід

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *