Бізіборд або як заохочувати дитину дошкільного віку до гри

Інформує практичний психолог Центру, Анастасія Куріцина

Як відомо тактильно-кінеститчні відчутті та маніпуляційні дії з предметами є одним із методів пізнання світу дитиною. Поступово у дитини зростає інтерес до більшості предметів у будинку, таких як розетки, вимикачі, замки, TV-пульти, телефони. Але для пізнання навколишнього світу дитині не обов’язково «гратися» зі справжнім вимикачем, дверними замками, блискавками тощо, піддаючи життя ризику. Для безпеки дитини раціонально розмістити дані предмети на стенді, дотримуючись усіх правил їх користування під наглядом дорослих. Саме для пізнання побутового світу в дрібницях абсолютно безпечно на базі методики Монтессорі було створено бізіборд.

Що ж таке бізіборд?

Бізіборд — це дошка що розвиває, яка складається з «маніпуляційних» елементів (предметів, з якими можна здійснювати різні дії). Наприклад, «увімкнути — вимкнути», «відкрити — закрити» тощо.

Переваги бізіборду:

  • тренування мілкої моторики, оскільки зосереджені маніпуляції розвивають навички сенсорної та моторної координації;
  • завдяки використанню бізіборда рух пальців рук стає більш впевненим, чітким та точним. А це — підготовчий етап до письма та малювання;
  • самостійно виготовлений або придбаний бізіборд, позитивно впливає на розумові здібності та уяву;
  • розширення уявлення щодо навколишнього світу;
  • стимулює пізнавальну діяльність дитини та розвиває її творчий потенціал, поліпшується дитяче сприйняття;
  • сприяє стійкості концентрації уваги.

Як правильно обрати бізіборд?

Необхідно враховувати вік дитини. Дошка буде цікавою для дітей від 5-ти місяців до 7-ми років. Для самих маленьких потрібно вибирати цільні предмети на дошці які не від’єднуються, і не дуже дрібні. Старшим дітям подобаються багатокомпонентні складні головоломки. Максимальну ж користь для розвитку дошка приносить у віці від одного до троьох років.

Вимоги до бізіборду

  1. Безпечність. Відсутність дрібних деталей, які можуть бути відірвані, гострих елементів, які можуть подряпати тощо. Надійне, міцне кріплення елементів.
  2. Стриманість та лаконічність. Надмірна кількість кольорів та елементів буде розосереджувати увагу дитини.
  3. Функціональність. Вкрай важливо, щоб елементи несли функціональне навантаження. Оскільки інтерес дитини до безглуздих елементів і до дошки в цілому буде зберігатися недовго.
  4. Якість. Дошка повинна бути зроблена з увагою до деталей і турботою про здоров’я. Якісні матеріали й контроль на всіх етапах виготовлення, перевірка готового виробу — абсолютно необхідні складові. Вибираючи для дитини іграшку для розвитку, звертайте увагу на використовувані матеріали, акуратність виконання, ступінь обробки дерев’яних поверхонь, наявність лакофарбового покриття. Якісне фарбування виконує не тільки декоративну функцію, але і захищає поверхню, робить виріб довговічним, придатним для вологого прибирання.

Спостерігаючи за дітьми, ви помічаєте тенденцію, що як правило відносно нові іграшки досить швидко набридають дітям, а витрачені гроші не повернути.

Але є рішення! Ви можете самостійно створювати іграшки, що сприятимуть розвитку дитини. Бізіборд не виключення.

Як зробити бізіборд своїми руками?

Вам знадобиться: невеликий шматок фанери або ДСП. Можна використовувати дошку або пластик. Для зовсім маленьких варто взяти щільний картон. Також, знадобиться клей або шурупи, за допомогою яких ви зможете закріпити на основі ті елементи, які цікаві дитині.

Далі використовуйте фантазію та підручні засоби:

  • дверна фурнітура: замки, дверні ланцюжки, дверні ручки, засувки. Засувки повинні бути справні та не заїдати, щоб не було ризику пошкодити пальці дитини;
  • шнурочки. Можна зробити яскравий черевик та приклеїти його на фанеру, в отвори вставити шнурок;
  • фурнітура для шиття: заклепки, блискавки, ґудзики, гачки з петельками, липучки;
  • дзвіночки, рахунки, намиста;
  • невеликий ліхтарик або лампочка, вимикачі;
  • стара розетка з вилкою, циферблат від старого телефону або кнопочки з цифрами;
  • кермо, коліщатко від старих машинок. Загалом — все, що можна покрутити.

ВАЖЛИВО! Добре закріпіть всі предмети, щоб навіть сильні діти не змогли відламати, відкрутити, відірвати. Для дітей віком до 3-х років не використовуйте дрібних деталей.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Ви самостійно несете відповідальність за безпеку своїх дітей, тому краще щоб дитина гралась під вашим щільним наглядом!

Отже, вправи з бізібордом сприяють: підвищенню концентрації уваги, інтелектуальному розвитку, терплячості та посидючості; розвитку уяви, творчого та логічного мислення. Бізіборди це не просто іграшки, це повноцінні дидактичні посібники, які сприяють гармонійному психічному та фізичному розвитку дитини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *