“Ліниві” ігри для дітей дошкільного віку з батьками

Інформує практичний психолог Центру – Анастасія Куріцина

Діти дошкільного віку — це джерело невичерпної енергії, яку вони направляють у провідний вид діяльності — ігри. На відміну від дітей дорослі прагнуть після важкого дня відпочити без зайвої активності. Що ж робити, адже ігри з батьками дуже корисні оскільки сприяють розвитку дитині та мають психотерапевтичний ефект. Тим паче, що постійні відмовки стосовно прохань дитини пограти, будуть засмучувати дитину та сприятимуть порушенню взаємостосунків батьків-дітей.

Тому пропонуємо до уваги дбайливих, чуйних та втомлених батьків список «лінивих ігор» для дітей дошкільного віку:

1. Диванний лінивець

Влаштуйтеся на дивані в зручній для вас позі. Поясніть, що наразі ви «диванний лінивець» і до Вас не можна підходити, тому що Ви будете гарчати. Як тільки дитина починає до Вас підбиратися, починайте ліниво ричати «рррр», своєю чергою дитина буде радісно відбігати. Можете періодично ліниво протягувати руку або ворушити ногою – дитина буде відбігати ще далі й з великим тріумфом.

2. Будиночок для велетня

Ляжте на підлогу і скажіть, що Ви велетень, якому потрібен будиночок. Нехай дитина будує його навколо Вас, щоб Ви в підсумку виявилися оточені з усіх боків іграшковими стінами з підручних засобів — конструктора, кубиків і будь-яких інших предметів.

3. Лікарня

Запропонуйте дитині відчути себе в ролі доктора, взявши на себе менш вагому в цій грі роль  —пацієнта. Виберіть, де прилягти — на дивані або на підлозі. Тепер можна починати огляд. Опишіть, на що скаржитеся. Симптоми можуть змінюватися — то голова болить, то рука, то нога. Нехай доктор вас лікує — робить уколи, перев’язки, вимірює температуру тіла тощо.

4. Бутерброд

Розташуєтеся в зручному для вас горизонтальному положенні. Відтепер Ви —  хлібець. Відповідно, на вас потрібно «намазати» масло, розкладати шматочки сиру, листочки салату й кільця помідор. Дитина може використовувати для цих цілей будь-які іграшки. Які саме, можете підказати на самому початку, далі дитина впорається самостійно, оскільки у дітей уява як правило  добре розвинена, так що дайте волю фантазіям.

5. Пиріжок

Ляжте. Поясніть, що Ви — це тісто, яке потрібно довго, довго місити з усіх боків, а потім покласти на деко і чекати, коли воно зійде та приготується. При цьому бажано щоб дитина періодично запитувала Вас: «Чи приготувався пиріжок?». Відповідайте в залежності від того, скільки Вам хочеться лежати. Якщо Ви ще не готові вставати, то і пиріжок ще сирий, тому сміливо можете казати: «Пиріг ще не готовий».

Також, на просторах інтернету існує велике різноманіття «лінивих» ігор, які Ви можете підбирати відповідно до інтересів Вашої дитини.

Отже, на прикладі запропонованих ігор, Ви побачили, що навіть при мінімальній руховій активності, можна подарувати радість спільної взаємодії дітям та собі, а головне ігровий процес міститиме не лише розважальний характер, а й сприятиме гармонійному розвитку особистості дитини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *