Селекторна нарада для керівників відділів освіти, культури, молоді та спорту територіальних громад

21 січня відбулась селекторна нарада для керівників відділів освтіи, культури, молоді та спорту територіальних громад з ініціативи Департаменту освіти і науки облдержадміністрації. З питанням участі працівників психологічної служби у виконанні Плану заходів з реалізації Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі на 2021 рік від 23.12.2020 р.№1668-р. виступила Тетяна Каменщук, канд.пед наук, директор Центру

В документі окремою стратегічною ціллю визначено психологічне забезпечення освітнього процесу, що передбачає і підвищення рівня поінформованості учасників освітнього процесу щодо отримання психологічних послуг у закладах загальної середньої освіти, а також заходів спрямованих на збереження здоров’я учнів, поширення практики функціонування служб порозуміння.

Тому актуальним є збереження посад практичних психологів і соціальних педагогів по закладах освіти всіх типів та візуалізація професійної діяльності фахівців за допомогою інтернет ресурсів.

Особливо складні обставини склалися навколо методичної ланки – більша частина методистів з ПС перейшли працювати психологами закладів освіти. Недопустимою є практика скорочення посад психологоів та соціальних педагогів.

На сьогодні в закладах освіти активно мають впроваджуватися основні програми, рекомендовані МОН: «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція» та Медіація однолітків.

Служба порозуміння діє у 151 закладі загальної середньої освіти, пройшли навчання 235 фахівців. Проведено за рік 2,5 тис. заходів, охоплено роботою цих служб 24,5 тис. здобувачів освіти.

Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція – 176 закладів, навчено 206 фахів, в рамках години психолога, гурткової роботи, факультативів. Охоплено 15 тис.учнів.

Таким чином, виокремлення психологічної складової у сучасних нормативних документах свідчать про зростання цінності психологічних послуг для здобувачів освіти у закладах загальної середньої та дошкільної освіти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *