Навички медіатора

Базові навички медіатора закладів загальної середньої освіти вивчали працівники психологічної служби Вінницької області

25 працівників психологічної служби області з 26 по 28 березня пройшли навчання за програмою «Базові навички медіатора в навчальному закладі. Забезпечення участі жінок і дітей у вирішенні конфліктів та миробудуванні».

Тренер навчальної програми, методист НМЦ ПССО Людмила Адамчук зазначає, що в нашій області це вже четвертий семінар за даною програмою, який сприяє впровадженню програми соціально-педагогічної і психологічної роботи з профілактики насильства і конфліктів в учнівському середовищі з використанням медіації та відновних практик у навчальних закладах відповідно до проекту Міністерства освіти і науки України та Посольства Великої Британії в Україні на тему «Розбудова миру, профілактика і розв’язання конфлікту з використанням медіації в групах та громадах, які постраждали від конфлікту, особливо серед жінок та дівчат – внутрішньо переміщених осіб».

Учасники семінару високо оцінили проведені навчальні заходи: «Дякуємо за оригінальну подачу навчання, професійну майстерність та практичний досвід, набуття нових знань щодо трансформації конфлікту, повторення базових понять конфліктології та вдосконалення комунікативних навичок медіатора, надання можливості прожити кожен етап, фазу медіації особисто, завдяки змозі виступити у ролі медіатора та конфліктуючих сторін на медіаційній зустрічі. Обов’язково буду впроваджувати медіацію у своєму навчальному закладі, навчу учнів-медіаторів, тому що це здорово та результативно. Особлива подяка ГО «Ла Страда-Україна», що навчили таких тренерів, надали навчально-методичні посібники та запровадили використання медіації в навчальних закладах та громаді. Прокопович Надія»

Довідка. Відповідно до щорічного моніторингу ефективності впровадження освітньої програми «Медіація однолітків» у навчальних закладах області (аналіз, оцінка діяльності, прогноз розвитку) та мережі Шкільних служб розв’язання конфліктів станом на січень 2018 року створені Шкільні служби порозуміння та ефективно працюють за програмою у 112 закладах загальної середньої освіти та 31 закладі дошкільної освіти області. За координації програми НМЦПССО в області підготовлено та працюють 493 учні-медіатори, 147 учнів-тренерів-фасилітаторів. Учнями-медіаторами навчальних закладів протягом 2017 року проведено 568 медіацій, 1363 кіл цінностей, прийняття рішень, тематичних кіл, презентації медіації та інших заходів.

У порівнянні з минулорічними показниками, збільшилась кількість Шкільних служб порозуміння у Липовецькому та Хмільницькому районах. Вперше було впроваджено медіацію у Погребищенському, Гайсинському, Мурованокуриловецькому, Оратівському, Піщанському, Чечельницькому, Чернівецькому, Шаргородському, Ямпільському районах. Не впроваджується дана програма лише у Теплицькому, Томашпільському, Тростянецькому районах області. Найбільша кількість навчальних закладів, в яких впроваджується медіація однолітків у Вінницькому, Гайсинському, Калинівському, Тиврівському, Могилів-Подільському районах, в містах Жмеринці та Вінниці. У м. Жмеринці, Могилів – Подільському та Калинівському районах щороку проводяться районні фестивалі медіації серед шкільних команд району.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *