Тренінгове заняття «Екзистенційна криза батьківства»

У психології слово «криза» асоціюється з чимось складним, важким, чого потрібно уникати і про що краще не думати. Хоча останнім часом досить широко обговорюються  дитячі та підліткові кризи. Більшість дорослих вже розуміють: криза – норма, а не відхилення, це необхідний етап розвитку маленької людини.

В іншому становищі перебувають батьки. Більшість з них навіть не припускає, що існують вікові кризи зрілості, хоча в психології вони чітко виділені: криза тридцяти років, криза середини життя (40-45 років), криза пізнього віку (55-60 років). А люди, які знають про існування таких, вважають їх проживання негативним явищем, попри це кожен хоче себе відчувати сильною та професійно реалізованою особистістю. Дорослі забороняють собі думати про неприємне, а почуття заховують глибоко-глибоко всередину, витрачаючи на це багато енергії. А, як відомо, якщо людина забороняє собі відчувати, вона починає хворіти.

25.04.19р. психологи, соціальні педагоги та методисти області обговорювали питання вікових криз батьківства. Знання вікової психології, вивчення сучасних поглядів на вікову періодизацію та творчі вправи допомогли учасникам щодо визначення спільної думки, а саме: вікові кризи варто вважати нормативними  психосоціальними тому, що вони необхідні людині для індивідуально-особистісного і соціального розвитку. Кожне  особистісне новоутворення, придбане в процесі проживання криз, на  думку учасників тренінгу, є необхідним для того, щоб людина в цілому була задоволена якістю свого життя, вважала себе щасливою, щоб основний емоційний фон її був позитивним, були відсутні психосоматичні захворювання.

Під час тренінгу учасникам було запропоновано різноманітні психотерапевтичні техніки усвідомлення дорослості, творчі завдання за допомогою яких було досягнуто розуміння, що вікові кризи варто вважати нормативними, оскільки вони необхідні людині для індивідуально-особистісного і соціального розвитку.
На думку учасників тренінгу, кожне особистісне новоутворення, придбане в процесі проживання життєвих криз, є необхідним для того, щоб людина вцілому була задоволена якістю свого життя, вважала себе щасливою!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *