Методичні рекомендації для методистів з психологічної служби з питань організації їхньої професійної діяльності під час карантину

Рекомендує Вікторія Козачишина, методист Центру.

Через поширення коронавірусу в Україні, більшість працівників перевели на дистанційний режим роботи.

Такий режим для багатьох є незвичним: важко концентруватися, правильно проаналізувати  інформаційний потік отриманий з різних джерел та визначити власні загрози,  при цьому самостійно  розставити акценти та перезавантажити існуючий алгоритм професійної діяльності.

Враховуючи запровадження нових форм роботи, заплановані у річних планах роботи фахівців заходи Навчально-методичний центр психологічної служби системи освіти Вінницької області  з метою врахування професійних потреб  та  обміну досягнень фахівців служби, методистам з психологічної служби або керівникам методичних об’єднань (де відсутні методисти) рекомендує :

 Організувати просвітницьку діяльність через інтернет ресурси:

-про нормативно-правові засади  діяльності працівників    психологічної служби під час карантину (ведення фахової документації, організації самоосвіти тощо)

– про професійні можливості (консультування в телефонному та он-лайн режимі, узагальнення результатів актуальних досліджень, інформування про  просвітницько – профілактичні програми за якими працює фахівець тощо);

– про методи зниження рівня паніки, та підвищення стресостійкості, обізнаності щодо поінформованості та запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19.

Організувати процес підготовки в онлайн режимі працівниками психологічної служби закладів освіти презентацій їхнього досвіду у напрямку успішного впровадження просвітницько-профілактичних програм:

-«Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція», «Дорослішай на здоров’я».

Методичний лист НМЦПССО №43_від 20.02.2020 про кращий досвід впровадження просвітницькиї програм

Опрацювати підготовлені матеріали, які мають бути на сайтах закладів освіти в розділах наших працівників, узагальнити інформацію та обрати кращий досвід роботи по кожній програмі від району/міста/ОТГ для презентації на обласному рівні. Надіслати електронні варіанти презентації (до 10 слайдів)  до 27 березня 2020 р. на адресу ps_centr@vin-osvita.gov.ua

Питання формування навичок відповідального ставлення за власний вибір, стану свого здоров’я, профілактики негативних явищ  залишаються пріоритетними у діяльності спеціалістів психологічної служби, адже ці навички є провідними, коли особистість виконує роль не лише учня, вихованця, педагога, керівника освітнього закладу, а передусім громадянина держави.

Пам’ятаєте формулу безпеки з навчальної профілактичної програми «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція» ?

 

СПІЛЬНІ СОЦІАЛЬНІ УСТАНОВКИ (культура, освіта, традиції тощо)

+      КОМФОРТ ( економічні, соціальні, психологічні умови людей)

БЕЗПЕКА =         ————————————————————————————–

ОЦІНКА РИЗИКІВ для життя та розвитку

Актуальна зараз книга “У пастці депресії” автор Алекс Корб, в якій він пояснює, як під впливом сильного або тривалого стресу порушується робота мозку і формується “спадна спіраль” депресії.

“Зменшити ефект стрес-факторів можна по-різному:

фізичною активністю,

прийняттям адекватних рішень,

поліпшенням гігієни сну,

споживанням екологічно чистих продуктів,

проявом почуття подяки по відношенню до оточуючих і розвитком соціальних зв’язків”, – зазначає автор.

При нагоді прочитайте цю книгу, в ній багато корисних порад про те, як впоратися з тривожними станами.

Адже, додатковий час для самонавчання може стати непоганим бонусом під час карантину.

           Бажаю всім нам бути у безпеці!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *