2 квітня – Міжнародний день інформування про людей з аутизмом

      У всьому світі 2 квітня одягають блакитне на знак підтримки людей з аутизмом, розладом 

                                   розвитку нервової системи, що утруднює комунікацію.

Останні дослідження усе частіше відносять аутизм до розладів, пов’язаних не тільки з генетичними причинами, а також із забрудненням довкілля, їжі та питної води.

В Україні офіційно зареєстровано понад 4 тисячі людей із аутизмом, але представники громадських організацій, які опікуються цією проблемою, кажуть, що насправді таких людей набагато більше.

Перші ознаки аутизму, зазвичай, проявляються у дітей до 3-х років і, якщо батьки і лікарі їх вчасно помітять, то такій дитині можна допомогти втримати зв’язок зі світом. До того ж, інтелект  не завжди знижений, дуже часто такі люди проявляють хороші, а подекуди й виняткові здібності у певних сферах.

День поширення інформації про аутизм започаткували, щоб поширювати інформацію про цей розлад в усьому світі. Блакитний колір і пазли, як символ того, що розлад заважає знайти своє місце в загальній картині світу, є символами цього дня.

Аутизм, як окрему проблему, виокремили лише наприкінці 30-х років минулого століття. Відтоді змінилися підходи до лікування і діагностика. Сьогодні діагностують цілий спектр розладів, які відносять до аутизму. Вдосконалення діагности збільшило і кількість діагностованих випадків.

Раніше говорили про 1 дитину зі 100, тепер кажуть про 1 із 88, і навіть 1 із 65, яка має цей розлад.

Завдяки своєчасній діагностиці та корекційному втручанню, дитина може бути адаптована до життя у дорослому віці.

Так, зокрема, батькам радять консультуватися із фахівцями, якщо:

– малюк різко реагує на голосні звуки;

– уникає спілкування та ігор з іншими дітьми та дорослими;

– зациклюється на одній іграшці;

– весь час повторює один і той самий рух;

– не повторює звуки і слова;

– довго не починає говорити.

Зв’язку між аутизмом і вакцинацією від кору, паротиту і краснухи немає, повідомляє Міністерство охорони здоров’я України, посилаючись на дані загальнонаціонального дослідження в Данії, в якому взяли участь понад 657 000 дітей. Це дослідження, навпаки, підтвердило, що вакциновані  діти мали на 7% меншу ймовірність аутизму, ніж невакциновані. Дослідження стало ще одним доказом того, що вакцини в принципі і вакцинація проти кору зокрема в жодному разі не можуть бути причиною розвитку аутизму в дітей. 

«Аутизм – це не хвороба, а розлад», – наголошують батьки  дітей. Це постійне й комплексне порушення розвитку, яке проявляється впродовж перших трьох років життя і може значно погіршити розвиток мовлення, соціальної взаємодії, спілкування та поведінки дитини. Помітивши цей розлад і знаючи як, можна допомогти.

Якщо дитина не вписується в загальну картину світу

 «Це мене не стосується», – подумає більшість людей. Так думали й ті, хто зараз щосили намагається допомогти своїй дитині. Виявилося, що, коли б знали, розпочали б курс допомоги раніше, що вкрай важливо. Одна дитина з 88 у світі має діагноз в аутичному спектрі, причому в хлопчиків у 5 разів частіше, ніж у дівчаток.

«Аутизм – це не хвороба», – відразу ж пояснюють батьки особливих дітей. Це постійне й комплексне порушення розвитку, яке проявляється впродовж перших трьох років життя і може значно погіршити розвиток мовлення, соціальної взаємодії, спілкування та поведінки дитини.

Якщо дитина не говорить

Форми можуть бути різними та найважче, коли дітки не говорять. І чим раніше батьки звернуться по допомогу, тим більше шансів буде допомогти дитині адаптуватися до соціуму. 

        Вкрай важливою проблемою є питання ранньої діагностики, і це є запорука успіху, що дитині можна допомогти увійти в самостійне життя.

Робота з логопедами, дефектологами, психологами вибудовується залежно від того, який стан у дитини.

Найбільша проблема – неможливість для такої дитини інтегруватися в суспільство.

Про основні проблеми

– пізнє звернення;

– деякі спеціалісти ставлять діагнози без глибокого дослідження,      

   за зовнішніми проявами;

–  неприйняття соціумом людей з особливостями розвитку.

Якщо вчасно звернутися до спеціалістів, то можна скорегувати стан дитини, і в майбутньому людина зможе спілкуватися, працювати й діяти в соціумі. Щоправда, особливості в поведінці  все ж буде мати. 

 Корегування здійснюється фахівцями як у спеціальних закладах, переважно у вигляді гри, так і батьками, яким спеціалісти дають завдання щодо повторення вправ.

Виявлення ознак аутизму у віці до 2 років дає шанс повністю адаптувати дитину до повноцінного життя у суспільстві.

Будьте уважними до своїх дітей!

                                                                        Інформацію підготувала Ольга Гунько, методист Центру.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *