Індивідуальний освітній маршрут

Кожна дитина потребує індивідуального освітнього маршруту

Про труднощі чи бар’єри, зазвичай, не прийнято говорити. Однак психологи рекомендують шукати варіанти їх подолання у навколишньому оточенні. Одним із шляхів вирішення тих чи інших проблем є спільне обговорення різних ситуацій та прийняття колективних рішень.

Так, 19 листопада 2018 року на базі Ситковецької ЗОШ І-ІІІ ст. відбувся виїзний практичний семінар на тему: «Шляхи реалізації інклюзивної освіти в умовах закладу освіти ОТГ». До участі були запрошені педагоги, які працюють з дітьми з особливими освітніми потребами, із Ситковецької та Юрковецької ЗОШ І-ІІІ ст. та ДНЗ «Сонечко» Ситковецької ОТГ.

Серед проблем, що були озвучені вчителями, були наступні: відсутність кваліфікованих фахівців з корекційної педагогіки та спеціальної психології; недостатність знань та практичних навичок по роботі з дітьми з різними формами інвалідності.

До виступу було запрошено директора НМЦ ПССО Вінницької області Каменщук Тетяну Дмитрівну, яка є національним тренером з питань реалізації інклюзивного навчання. Під час зустрічі Тетяна Дмитрівна в деталях дала роз’яснення щодо складання Індивідуальної програми розвитку для дітей з особливими освітніми потребами підкріплюючи свої слова практикою з досвіду роботи (наводила конкретні приклади). У присутніх педагогів виникали запитання з цієї теми, на які спеціаліст давала аргументовані відповіді. По завершенню семінару всі присутні висловилися в підтримку сімей, які виховують особливих дітей, а також підтвердили, що робота з такими дітьми складна, клопітна, вимагає багато знань та практичних навиків, але потрібна і кращий результат буде все таки тоді, коли працює шкільна команда, як єдине ціле.

Учасники висловили вдячність спікеру за методичні поради та цінний досвід.

В цьому закладі освіти такі зустрічі вже стали традиційними і додають педагогам нової інформації та формують психологічну стійкість до складних ситуацій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *