Дорослі мають дбати про безпеку своїх дітей

Наприкінці лютого 2020 року методистами Навчально-методичного центру психологічної служби системи освіти Вінницької області Людмилою Адамчук  та Вікторією Козачишиною проведено  п’ятий навчальний семінар-тренінг щодо методики впровадження програм «Навчіть дитину захищатися», «Формування навичок безпечної поведінки» в заклади дошкільної та загальної середньої освіти, розробленими  фахівцями Українського фонду «Благополуччя дітей» та  схвалено Науково-методичною комісією з проблем виховання дітей та учнівської молоді Науково-методичної ради з питань освіти Міністерства освіти і науки України.

За підтримки Департаменту освіти і науки Вінницької облдержадміністрації даними програмами  з  березня 2019 року підготовлено більше 100 фахівців психологічної служби  системи освіти. Наразі в  навчанні взяли участь 16 практичних психологів та соціальних педагогів  закладів освіти Вінницької області.

Протягом трьох днів навчання учасників об’єднала думка, що батьки прагнуть оберігати дитину від усіх зовнішніх небезпек якомога довше. Але рано чи пізно дитині доведеться зіткнутися з різноманітними життєвими ситуаціями і навчитися захищати себе. Дорослі не зможуть все життя бути поряд, не зможуть вирішити усі проблеми за доньку/сина, тому  варто  батькам та педагогам  сформувати у дітей навички безпечної поведінки.

Зокрема, учасники зазначали наступне:

– Інна Дрогобецька: «Для мене була новою інформація про те,  що сексуальне насильство над дітьми – прихована проблема, точну кількість потерпілих установити надзвичайно складно.  Я дізналась, що за даними Ради Європи, кожна п’ята дитина  (21 %) страждає від різних форм сексуального насильства».

– Ольга Вацлава: «Я здивована, що у 70 – 85% випадків сексуальних зловживань щодо дітей злочинець є знайомою для дитини людиною. У 90% випадків про такі зловживання не повідомляють в поліцію. У випадку, коли агресор – близький родич, дитина може не розповідати про насильство, допоки не стане дорослою. А може не розповісти ніколи».

–        Суходольська Надія: «Вдячна за ознайомлення з професійно підготовленими відеоуроками для батьків, розроблених фахівцями УФ «Благополуччя дітей», з яких вони дізнаються: що таке сексуальне насильство; які причини його виникнення; хто може скоїти сексуальне насильство над дитиною; чому діти мовчать, коли страждають від сексуального насильства; як навчити дітей правилам безпечної поведінки».

Під час відпрацювання практик з моделювання безпечної поведінки у дітей  учасники спробували себе в ролі ведучих інтерактивних бесід  для дітей дошкільного віку  за програмою «Навчіть дитину захищатися»,  інтерактивних ігор, аукціонів та квестів для дітей 10-13 років за програмою «Вчимо дитину захищатися», інтерактивних занять з дітьми 14-18 років  за програмою «Формування навичок безпечної поведінки», а також мали можливість обговорити питання, які можуть викликати труднощі та  визначити механізм впровадження програм в своєму освітньому закладі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *